Här arbetar jag med kniv och lövsåg på ryggbrickan. Det här är lite för grova ämnen för en lövsåg, men den gör ett bra jobb i dessa små konturer. Den här sågen är lite speciell för mig. Jag hittade den som barn i jorden under en buske i trädgården. Efter lätt rengöring och lite vård fungerade den bra. Den har fått vara rostig i bågen.

Jag har funderat på hur jag ska förhålla mig till den ursprungliga ryggbrickan, som inte är helt konsekvent symmetrisk. Kände att det vore fel att kopiera hans “assymetri” som rimligen inte var avsiktlig. Efter en del ritande, suddande och funderande, så bestämde jag mig. Jag ritade ut några mätpunkter och sedan ritade jag på fri hand ut konturen. Så blev det “lagom” mycket avvikelse.

Allt skärande görs alltså med enbart kniv, inga bildhuggarjärn, ingen getfot eller snedlöpare som kanske hade varit naturligt. Poängen är att komma nära hans uttryck och att jobba så som han ser ut att ha gjort. Den stora kniven på bordet är min första riktiga kniv, från 1982, med ett laminerat stål från Frost i Mora. Den lilla är egentillverkad, med samma bladkvalite, men med större delen av det skärande stålet gömt inne i skaftet. Detta för att kunna jobba med små detaljer utan att behöva linda handen, eller skära sönder fingrarna.