När vi flyttade hit för snart tio år sedan var köket ett hopkok av gamla stommar och dörrar. Alla luckorna hade ekutseende men på vissa var det folie och på andra faner. Gångjärnen var av olika typ. Stommarna var både av modultyp och platsbyggda. Det var inte bra planerat. Köket är stort, här är över fem meter bänkyta men det var bara en halvmeter mellan vask och spis. Golvet var täckt av en mörkbrun plastmatta som imiterade korkgolvsrutor. Sammantaget var det mörkt och opraktiskt.

Redan från början visste vi att det skulle göras om, men det tog ett tag innan vi kunde ge oss på det.

Planeringen var nummer ett, men också, vad för slags kök skulle det vara?

Det hör till saken att jag under några år i början på tjugohundratalet sålde och ritade kök, först för Ikea och sedan för HTH. Jag blev mer och mer fascinerad av de kök som inte fanns i deras sortiment. Överfalsade luckor. Det är något tilltalande över en lucka som försvinner in i stommen och inte skvallrar om sin tjocklek.

Huset byggdes i slutet på fyrtiotalet, men det var ingen självklarhet att vi skulle vara trogna den tiden i köket. Vi ville framförallt att det skulle bli fräscht, ljust och funktionellt. Till slut fastnade vi ändå för ett historiskt kök som skulle kunna varit byggt någon gång på femtio – sextiotalet. Kanske är det också ett utslag av nostalgi. Vi har båda vuxit upp i just sådana kök.

Planeringen blev ändå lite modernare med fler och delvis annorlunda lådor än vad man såg då. Speciellt skafferiet som placerades i djupa breda lådor med alla varor lätt åtkomliga. En flört med de lådsektioner som förr byggdes med en till tre grunda lådor följt av en undre lucka, som hos oss blev till djupa lådor för kastruller, flankerar spisen.

Vaskskåpet fick sin traditionella utformning med en täckbräda som döljer hoarnas undersida när man öppnar luckorna. Vi behöll den rostfria vasken i tjock plåt och blandaren fick bli en klassiker med två grepp. Diskmaskinen fick sin plats till vänster om vasken och det medges att det inte är helt optimalt. Sveriges stränga uppfostrare av köksplanerarskrået, Alice Thiberg (för övrigt född här i trakten), hade nog menat att den kommit för nära hörnet, när sådana stora ytor som här finns till hands. Jag försvarar mig med att vi har ett bord till höger och att det inte hade gått att komma förbi på den sidan med luckan nere. Men är inte övertygad om att hon skulle godkänna den förklaringen.

Skivorna runt diskbänken är i laminat med det ljusa mönstret av Virrvarr kantad med valnöt medan två massiva valnötsskivor kantar spisen. Rester från gesällprovet för många år sedan. Mellan överskåp och kakel är listen också fanerad med samma tjocka faner, 1,5 mm i amerikansk valnöt, som på mitt gesällprov.

I det klassiska enkla vita kaklet med mörk fog sitter runda svarta envägsuttag. Under överskåpen ville vi ha Linestra armaturer. Den första omgången ljuskällor beställdes i glas och det är ingen bra idé. Det är lätt hänt att man slår i dem när man arbetar och antingen lossar de då och krossas mot bänkskivan eller så skär man sig på dem med handen. Nu sitter där ljuskällor i plaströr med ledlist inuti. Över fönstret är monterat en glob på porslinsockel från Iföverken.

Alla vitvaror är fristående och vita, fläkten är en fristående retromodell från Franke fritt efter Futurums gamla storsäljare.

Länge var det tänkt att luckorna skulle vara i en grå nyans. Rummet ligger dock mot norr och öster vilket gör att ljuset oftast är kallt. Därför började vi titta på något varmare och fastnade till slut för en riktigt vitaminberikande gul nyans. Nu är här alltid ett varmt och trivsamt ljus tack vare den färgen. På golvet ligger 30 x 30 plattor i linoleum.

Snickerierna då? Stommarna är från Ikea och överskåpen är takanslutna. Hyllplanen kapade i bakkant och indragna. Luckorna har jag gjort själv. De traditionella luckorna var uppbyggda på en enkelt ihopsatt träram med bikakemönstrad papp för att ge stabilitet åt skivmaterialet. På det pressade man masonit eller plywood. Sedan fräste man falsen och likaledes den yttre rundningen. De lyxiga köken hade faner men de allra flesta var handmålade. Det blir en lätt och fin lucka på det sättet, men idag betraktas en sådan metod som arbetskrävande. Idag har vi också MDF, det hade de inte då. Så jag har helt enkelt fräst en fals i en MDF skiva och därefter fräst en rundning. Gångjärnen är gjorda för träfiberskiva med koppmontering i luckan och med synlig gångjärnssida utanför falsen. Handtaget är Stil 555 med genomskinlig plastbricka.